Bijzondere ontmoeting Jocusprins en Oekraïnse vluchtelingen

Donderdaag 9 fibberwari 2023

Bezoek in De Beerendonck in het teken van eenheid en verbondenheid

De kersverse Prins Carnaval van Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus, Prins Gijs I, bracht deze week een bijzonder bezoek aan voormalig verzorgingstehuis De Beerendonck. Al enige tijd is De Beerendonck een opvanglocatie voor Oekraïnse vluchtelingen. In een onzekere tijd stond het bezoek vooral in het teken van ontspanning en samen zijn.

Vastelaovend is bij uitstek het feest van eenheid. Dat was ook voor Jocusprins Gijs Hendrikx een uitgangspunt voor het bezoek, dat veel indruk maakte: “Juist in deze moeilijke tijden zorgt de vastelaovend voor blijheid en verbondenheid, en kan het helpen om de dagelijkse zorgen heel even te vergeten. Niet alleen voor de mensen die het feest heel uitbundig vieren, maar misschien nog wel meer voor mensen die het moeilijk hebben. In deze periode voelen wij ons allemaal één. Vastelaovend vieren wij samen en brengt mensen bij elkaar. Hopelijk hebben wij dat met dit bijzondere bezoek aan de mensen uit Oekraïne mee kunnen geven. En kunnen zij de komende weken, ondanks de dagelijkse zorgen over de situatie in hun eigen land, toch een beetje genieten en de Venlose vastelaovend meevieren.”

De Oekraïnse vluchtelingen wonen al enige tijd in de Beerendock. Het bezoek van Prins Gijs I en zijn Adjudanten Martijn en Sef zorgde voor lachende en blije gezichten, zeker ook bij de kinderen. De vaste medewerkers en vrijwilligers konden de vluchtelingen dankzij een inzamelingsactie blij maken met vastelaovespekskes en uitdossingen. De bewoners hadden zelf medailles geknutseld en deze werden uiteraard uitgewisseld. Tijdens het samenzijn werden verhalen uitgewisseld en kennisgemaakt met elkaars culturen. Een van de bewoners sprak de hoop uit om Jocus ooit in hun land te mogen ontvangen voor een feest dat lokaal wordt gevierd.

Het werd een zeer bijzonder en dankbare ontmoetingen om het leven hopelijk iets meer kleur te geven in deze voor hun moeilijke tijd.

Venlose versie: https://jocus.nl/niejs/bezeuk-jocus-oekraine/